20 BEST GREEK ALBUMS OF 2022

…’Οπως είπαμε και στο τέλος της αναφοράς για τα καλύτερα εγχώρια τραγούδια του 2022 κάτι δεν μας άρεσε, κάτι δεν μας πήγαινε καλά με την χρονιά που έκλεισε. Η μετά καραντινών χρονιά του 2022 χαρακτηρίστηκε και αυτή από την ατολμία ή έλλειψη δυνατότητας κυκλοφοριών LP. Συνεχίστηκε η σποραδική digital κυκλοφορία ορισμένων κομματιών από πολλά γκρουπ και καλλιτέχνες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποια δημιούργησαν ΕP.
Ιδίως φέτος υπήρξε προβολή αρκετών γκρουπ της ανεξάρτητης σκηνής από μουσικά site και ένθετα περιοδικά εφημερίδων. Το ζήτημα είναι ότι δυστυχώς το 2022 δεν υπήρξαν τόσο σημαντικές δουλειές που να ταράξουν τα ελληνικά ύδατα και ακόμα χειρότερα προβλήθηκαν καλλιτέχνες και γκρουπ χωρίς σημαντική μουσική παρουσία, αλλά με 1-2 μέτρια τραγούδια που κυκλοφόρησαν. Αυτή η επιλεκτική παρουσίαση συνέβαλε τελικά στη διακοπή κυκλοφορίας του ενός περιοδικού. Επίσης δουλειές που κυκλοφόρησαν δυνατά και έμπειρα ονόματα δεν ενθουσίασαν.
Συναυλιακά έγινε ξανά ένα άνοιγμα σε εγχώρια συγκροτήματα, που τους δόθηκε η δυνατότητα να παίξουν support σε φεστιβάλ και να ανοίξουν συναυλίες γνωστών διεθνών γκρουπ. Κάποια από αυτά έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν live, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς στις περισσότερες φορές απείχε πολύ η live από την studio εικόνα.
Οι ευκαιρίες φέτος δόθηκαν στην ανεξάρτητη σκηνή να έρθει σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό, ένα κοινό διψασμένο για live. Όμως παρότι κυκλοφόρησαν κάποιες αξιόλογες δουλειές δεν ξέρουμε κατά πόσο προβλήθηκαν και έφτασαν στα αυτιά μας. Όσες υπέπεσαν στην αντίληψή μας παρουσιάζονται παρακάτω σε μια 20άδα που βγήκε just.


1.Sugar For The Pill – Wanderlust: Το shoegaze το σωστό το ορθόδοξο.

2.Modern Ruin-Flesh: Το Flesh θα το ζήλευαν και οι Suicide!


3.Opened Paradise-Eclipse: Ένας δίσκος στιβαρός από την αρχή ως το τέλος. Και δεν είμαστε και πολύ του Hεavy Metal.


4.Naxatras IV: Οι συνθέσεις τους παίζουν πλέον σε άλλο επίπεδο, μακριά από τα ελληνικά δεδομένα.


5.The Vagina Lips-Negative Feeling: Επειδή δεν μπορώ να ακούω την ίδια καραμέλα “έχει κυκλοφορήσει και καλύτερους δίσκους”… Ε και τι σημαίνει ότι το Neagative Feeling δεν τα σπάει. Από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς χωρίς μα και μου…


6.Low Life | We Can’t Lose. We Have Already Lost: Τολμηρό εγχείρημα που δικαίωσε το συγκρότημα και ένα επιπλέον plus το ότι το υποστηρίζουν και ηχητικά και φωνητικά εξίσου καλά και στα live.

7.Kid Moxie-Better Than Electric ‎: Μπορεί να μην περιέχει την τολμηρή διασκευή στο Creep, όμως θα ενθουσιάσει τους fun των Chromatics και του soundtrack του Drive.

8.Das Noir-Take A Look At The World : Συνεχίζει από το 2021 να κρατά ψηλά την electro dark εγχώρια σκηνή. Ένα επιπλέον highlight η διασκευή στον ύμνο Goodbye Horses.

9. ΜΑΖΟΗΑ-Βεντάλιες και Σιδερογροθιές: Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήτανε πατίνι…και αν κυκλοφορούσε ως LP μαζί με κάποια τραγούδια του Τώρα Χορός ίσως να μιλάγαμε για τον δίσκο της χρονιάς.

10.Γιάννης Αγγελάκας & οι 100 °C: «Έχω κέφια»: Θα ήταν πολύ ψηλότερα αν δεν προσπαθούσε να τους έχει όλους ευχαριστημένους…Τα μισά τραγούδια alternative και τα άλλα μισά να φλερτάρουν με έντεχνο…

11.Deaf Radio-Arsenal of Hope: Πολύ καλή παραγωγή, ξεκάθαρος ηχητικός προσανατολισμός. ένα album που μόνο ενθουσιασμό μπορεί να σκορπίσει.

12.The Prefabricated Quartet-So Vague So Clear: Βγαλμένο για soundtrack avant-garde ταινίας.

13.ΛΟΛΕΚ-Άγρια: Μια εσωστρέφεια άγρια και εκκωφαντική που σε γοητεύει.


14.Die Arkitekt-Dark Colours: Άψογη παραγωγή, φουτουριστικός ήχος καταιγιστικά synths, ethnic φωνητικά, respect.

15.Church of the Sea-Odalisque: Doom & dark electronic με αιθέρια φωνητικά και shoegaze επιρροές…Τί άλλο να ζητήσει κανείς!!!


16.Sworr-Honest: Προσεγμένη δουλειά, πιασάρικος ήχος και ένας δίσκος που δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο.


17.Nexus – Ninouki: Ο leader των Flowers of Romance Mike Pougounas, επέστρεψε με ένα από τα project του για να δείξει πιο είναι το σωστό μείγμα punk, rock και dark electronica.


18.MAZOHA -Τώρα Χορός: ‘Oπως είπαμε και παραπάνω η ύπαρξη 2-3 τραγουδιών στο EP Βεντάλιες και Σιδερογροθιές και όχι εδώ, αποδυνάμωσαν ένα album με προοπτική για ψηλότερα. Όμως δεν το αποδυνάμωσαν τόσο ώστε να λείπει από την 20άδα.


19.PLAYGROUNDED – The death of Death: Η έκπληξη της χρονιάς από το πιο concept LP που κυκλοφόρησε φέτος στην χώρα μας.

20.K.BHTA & Nikko Patrelakis – Neapoly: Old School συνεργασία για 2 από τα βαριά χαρτιά της ελληνικής electronica που δεν πήρε την δημοσιότητα που άξιζε.

Share:
BsideRiff - 2019