NO GLORY FOR SUGAR MAN?

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μεγάλος Bob Dylan έγινε 80 ετών. Δόξα, πάνω από 40 LP, ατελείωτα βραβεία με αποκορύφωμα το Νόμπελ Λογοτεχνίας, παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση του έργου του και χιλιάδες διασκευές των τραγουδιών του στο πέρασμα των χρόνων. Σίγουρα μια από τις επιδραστικότερες περσόνες της ιστορίας της Ροκ με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα και σίγουρα ένας από τους μεγάλους σύγχρονους ποιητές-στιχουργούς. Για έναν αδικαιολόγητο λόγο, αυτά τα γενέθλια του Dylan,αντί να οδηγήσουν το BSIDERIFF.COM σε ένα πιασάρικο άρθρο για το μεγαλείο του Dylan, ξύπνησαν μνήμες για τον καλλιτέχνη που έμεινε στην σκιά του Dylan, ο οποίος είχε τέτοια φωνητικά και ερμηνευτικά χαρίσματα που είναι απορίας άξιο το πως παρέμενε δεκαετίες στην αφάνεια.
Θυμηθήκαμε βέβαια το αηδόνι του Detroit, τoν Sugar Man, τον “καταραμένο” Sixto Rodriguez o οποίος ηχογράφησε δύο δίσκους, το Cold Fact το 1970 και το Coming from Reality τον επόμενο χρόνο τα οποία τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά ήταν μαγικοί ενώ οι στίχοι τους μιλούσαν για την βαθιά απομόνωση και την έντονη περιθωριοποίηση των χαμηλότερα οικονομικών στρωμάτων στο αστικό περιβάλλον. Περιέργως δεν έκαναν παρά ελάχιστες πωλήσεις στις Η.Π.Α. και σύντομα λύθηκε η συνεργασία του με την δισκογραφική του εταιρεία την Sussex, η οποία με την σειρά της έκλεισε το 1975. Ο Rodriguez λίγο πριν λύσει την συνεργασία του με την Sussex δούλευε σε έναν τρίτο δίσκο, ο οποίος εν τέλει δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Έκτοτε απογοητευμένος εγκατέλειψε την μουσική και στράφηκε σε χειρωνακτικές εργασίες, δουλεύοντας σαν εργάτης σε οικοδομές και κατεδαφίσεις κτιρίων.

Αναπάντεχα, δεκαετίες μετά και χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί έκανε τεράστια επιτυχία και επηρεάσε μία ολόκληρη γενιά στην Νότια Αφρική, όπου εκεί οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του Έλβις Πρίσλεϊ! Την δεκαετία του 1990, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί φαν του Rodriguez κατάφεραν μετά από μακροχρόνιες έρευνες να τον εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί του, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μια αναπάντεχη αναγέννηση της μουσικής του καριέρας, οδηγώντας τον να ασχοληθεί ξανά με την μουσική, να δώσει μια μεγαλειώδη συναυλία στην Νότια Αφρική και να εμφανιστεί σε αρκετές εκπομπές με μεγάλη τηλεθέαση.

Αυτή την αυθεντική, αναπάντεχη ιστορία ενός από τους πιο προικισμένους και αδικημένους folk τραγουδιστές που πάτησαν στον πλανήτη γη εξιστόρησε το 2012 το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ του Σουηδού σκηνοθέτη Malik Bendjelloul, το “SEARCHING FOR SUGAR MAN” το οποίο σάρωσε τα βραβεία με αποκορύφωμα το Oscar καλύτερου Ντοκυμαντέρ το 2013. ‘Ομως ούτε ο Malik Bendjelloul κατάφερε να καρπωθεί την τεράστια επιτυχία του “SEARCHING FOR SUGAR MAN” μιας και στις 13 Μάη του 2014 έδωσε τέλος στην ζωή του πηδώντας μπροστά από ένα διερχόμενο τρένο στον υπόγειο της Στοκχόλμης.
Ακολουθεί το link του “SEARCHING FOR SUGAR MAN” που δίνει απαντήσεις για την πορεία της καριέρας του Sixto Rodriguez, παρουσιάζει μια ανατριχιαστική εικόνα ενός παρηκμασμένου Detroit, παραθέτει αφηγήσεις από συνεργάτες του Rodriguez αλλά και τον ίδιο και φυσικά είναι πλημμυρισμένο από την μαγευτική μουσική του σπουδαίου δημιουργού.

Share:
BsideRiff - 2019