INTO THE MERCY SEAT: THEODOROS DIMITRIOU (LEFKI SYMPHONIA)

Οι επανασυνδέσεις μετά από μακροχρόνια διακοπή συγκροτημάτων ξυπνούν σίγουρα εφηβικές αναμνήσεις και αντιμετωπίζονται συχνά με μεγάλες προσδοκίες κυρίως λόγω τις νοσταλγίας των οπαδών μιας μπάντας, όμως η πραγματικότητα έχει δείξει ότι σπάνια μια νέα δουλειά κατάφερε να σταθεί άξια απέναντι σε αυτές του παρελθόντος. Στις καλύτερες των περιπτώσεων να προκύψει ένα αξιοπρεπές LP, στις περισσότερες περιπτώσεις η επανένωση ήταν μια αρπαχτή και κύριο ζητούμενο ήταν το οικονομικό όφελος από κάποιες συναυλίες. Πως κατάφερε η Λευκή Συμφωνία να ξαναζωντανέψει και μάλιστα να βγάλει, κατά πολλούς, το καλύτερο lp της μετά από μια μακροχρόνια απουσία 24 ετών.
Πρωταρχικός σκοπός της επανασύνδεσης της μπάντας ήταν μία και μόνο συναυλία στο Piraeus Academy στις 9/12/2017.Ήταν όμως τόσο ενθουσιώδες το feedback από τον κόσμο και η ζήτηση για συναυλίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οπότε προγραμματίσαμε την περιοδεία Το Φεγγάρι Αιμορραγεί Tour 2018.Mετά το τέλος της αρχίσαμε να δοκιμάζουμε νέο υλικό και ταυτόχρονα συνεχίσαμε να παίζουμε live μιας και είχαμε συνέχεια προτάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να παίζουμε συνεχώς ζωντανά μέχρι τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς ένα μήνα πριν το lockdown του Μαρτίου. Με την κυκλοφορία του ‘’Σαν Τον Ήλιο’’ είχαμε κλεισμένα νέα live σε Ελλάδα και εξωτερικό που λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν. Πιστεύω ότι η διαχρονικότητα των τραγουδιών από τα προηγούμενα τέσσερα άλμπουμ του γκρουπ που συνέχισαν να ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που δεν είμασταν ενεργοί και η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου μετά την επανασύνδεσή μας κράτησε στη σκηνή όλο αυτό το διάστημα. Το νέο άλμπουμ ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης που μας δημιουργήθηκε αφού η μπάντα ήταν πια τόσο ενεργή και δεμένη να φτιάξουμε κάτι νέο και τελικά ήρθε σαν μια φυσική συνέχεια της νέας μας πορείας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, συνήθως τα μέλη των συγκροτημάτων που επανενωνόνται, στο μεσοδιάστημα συμμετείχαν σε άλλα γκρουπ ή είχαν ακολουθήσει σόλο καριέρα. Τα ιδρυτικά μέλη της Λευκής Συμφωνίας όλο αυτό το διάστημα πως είχαν καταφέρει να διατηρούν ενεργές τις μουσικές τους ανησυχίες και μάλιστα να βρεθείτε σε τέτοια φόρμα ώστε να δημιουργήσετε ένα concept lp που κέρδισε κοινό και κριτικούς.
Είμασταν και είμαστε όλοι μέσα στα μουσικά πράγματα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και κάνοντας τα δικά του σχέδια. Εγώ σπούδασα κλασικό τραγούδι και συνεργάστηκα με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τέσσερα χρόνια. Έκανα κάποιες συνεργασίες με άλλους μουσικούς αλλά δεν υπήρξε κυκλοφορία .Φτιάχνοντας το προσωπικό μου στούντιο ταυτόχρονα μελετούσα και έγραφα μουσική, αλλά και στίχους και ποίηση. Ίσως κάποια στιγμή κυκλοφορήσει ένα μέρος από αυτό το υλικό. Μετά την επανασύνδεσή μας και από τη στιγμή που η μπάντα ήταν ήδη από τα μέσα του 2017 ενεργή και γίνονταν πολλές πρόβες και live, είχαμε καταφέρει να είμαστε σε καλή φόρμα και να έχουμε όλοι την διάθεση και την θέληση να αρχίσουμε να δουλεύουμε καινούργια τραγούδια. Η συνεχής επαφή που είχαμε με τα τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους τα οποία παίζαμε στις συναυλίες τα τελευταία δύο χρόνια και μαζί όλη η ενέργεια που παίρναμε από τον κόσμο στις συναυλίες προετοίμασε το έδαφος για τα νέα τραγούδια του “Σαν Τον Ήλιο”. Οι τέσσερίς μας μαζί με τον Έκτορα Τσολάκη που έκανε μαζί μας την παραγωγή, καταφέραμε μέσα από μια αρμονική και δημιουργική διαδικασία και συγκεντρώνοντας και στοχεύοντας όλη μας την έμπνευση στο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα τραγούδια ,να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα που βγήκε στον δίσκο.

Το Bsideriff.com από τις πρώτες ακροάσεις του Σαν Τον Ήλιο δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για αυτήν τη κυκλοφορία και στο τέλος της χρονιάς, παρότι υπήρχαν κατά την γνώμη μας και ακόμα 2 κυκλοφορίες που έριζαν για το κορυφή, χωρίς δεύτερη σκέψη ανακήρυξε καλύτερη εγχώρια κυκλοφορία του 2020 το Σαν Τον Ήλιο. Έτσι πάμε να συζητήσουμε για το κορυφαίο lp 2020 στην Ελλάδα.
Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε πότε ωρίμασε η ιδέα να κυκλοφορήσετε μια νέα δουλειά και πως προσανατολιστήκατε για το που θα κινηθείτε μουσικά κυρίως σε επίπεδο συνθέσεων. Συνήθως στους προηγούμενους δίσκους υπήρχαν μουσικά διάφορες επιρροές που υπερίσχυαν από τραγούδι σε τραγούδι. Εδώ οι συνθέσεις όλων των τραγουδιών δημιουργούν μια Dark wave – post punk-Gothic ατμόσφαιρα, σε όλα στις σωστές αναλογίες.

Οι συνθέσεις έχουν ένα συγκεκριμένο προσωπικό ύφος και ήχο που είναι πάντα Λευκή Συμφωνία. Από τους Μυστικούς Κήπους μέχρι σήμερα. Το συνθετικό ύφος εξαρτάται πολύ από το στιχουργικό κομμάτι της μπάντας και διαμορφώνεται τόσο από την άποψη και την αίσθηση για τις μελωδίες που είναι πολύ κοινή για εμένα και τον Διογένη. Έχουμε τον δικό μας τρόπο να τις χρησιμοποιούμε τις μελωδίες αλλά και έναν δικό μας τρόπο να χτίζουμε τις δομές όταν συνθέτουμε ένα τραγούδι. Οι ενορχηστρώσεις των κομματιών που γίνονται από όλη τη μπάντα καθορίζονται από την αισθητική που έχουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και από τις μελωδίες και τα ηχοτοπία που νιώθουμε ότι ταιριάζουν και εξυπηρετούν τους στίχους και το όραμα της μπάντας. Αισθανόμαστε όλοι ελεύθεροι να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι νέο κάθε φορά που ετοιμάζουμε καινούργιο δίσκο. Κάτι που συμβαίνει και αυτό το καιρό που ενορχηστρώνουμε και δουλεύουμε τα νέα τραγούδια. Πάντα θέλουμε να βάλουμε κάτι νέο μέσα στο ήδη διαμορφωμένο ηχητικό και στιχουργικό ύφος του γκρουπ και αυτό νομίζω ότι δίνει σε κάθε καινούργια δουλειά τη διαφορετικότητα και τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ξεχωριστό το κάθε δίσκο. Η ιδέα για νέο δίσκο άρχισε να ωριμάζει τον Σεπτέμβριο του 2018 που αρχίσαμε να ετοιμάζουμε νέα τραγούδια, πέντε από τα οποία παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην συναυλία μας στο Gagarin τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Οι πεσιμιστικοί, σκοτεινοί, μελαγχολικοί στίχοι σήμα κατατεθέν της μπάντας είναι εδώ, πιο επίκαιροι και πιο προφητικοί από ποτέ. Η ζοφερή-πιεστική πραγματικότητα σε αντιδιαστολή με τους πόθους και τις επιθυμίες, η απογοήτευση από ανεκπλήρωτα όνειρα και η λαχτάρα για μια χαραμάδα ελπίδας ενώ η απειλή του θανάτου πλανάται αποτελούν την συγκλονιστική στιχουργική βάση του καλύτερου δίσκου της Λευκής Συμφωνίας, της χρονιάς του δυστοπικού 2020 και ενός από τους σπουδαιότερους δίσκους της χώρας μας. Πότε λοιπόν είχαν γραφτεί οι στίχοι των τραγουδιών, από που αντλείται η θεματολογία τους και πώς αισθανθήκατε όταν η πραγματικότητα ήρθε τόσο απροσδόκητα να αναδείξει το Σαν Τον Ήλιο το soundtrack της καραντίνας.
Οι στίχοι γράφτηκαν πολύ πριν από τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου, την πανδημία και τις συνεχείς καραντίνες και περιορισμούς. Σε όλα τα άλμπουμ οι στίχοι μου είναι σκοτεινοί και μελαγχολικοί. Πεσσιμιστικοί κατά βάθος δεν είναι γιατί πάντα υπονοείται μια εναλλακτική. Οι έννοιες και τα συναισθήματα που βρίσκονται μέσα στους στίχους έχουν μια εσωτερικότητα και προτρέπουν τον ακροατή να βρει τη δύναμη να κάνει μια ενδοσκόπηση. Να αφιερώσει το χρόνο και να βρει την θέληση να προσπαθήσει να παρατηρήσει και να αναλύσει τόσο το μέσα όσο και το έξω. Να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον, να προσπαθήσει να πετύχει αλλαγές στην κοινωνία, να μη σταματήσει να ονειρεύεται και να ποθεί την ελευθερία. Η απελευθέρωση και η κάθαρση, η καθημερινή αναγέννηση και η απόκτηση της δύναμης και της υπομονής για τη συνέχιση του ταξιδιού στη ζωή του κάθε ατόμου είναι κάποιοι από τους σκοπούς και τους στόχους που κρύβονται μέσα και εκφράζονται από τους στίχους.

Τολμήσατε να μην καθυστερήσετε ιδιαίτερα την κυκλοφορία του νέου lp, παρότι οι συνθήκες διανομής ήταν πρωτόγνωρες, τα καταστήματα κλειστά και δεν υπήρχε η δυνατότητα μέσω συναυλιών να προωθήσετε το νέο σας LP. Δικαιωθήκατε τελικά για την επιλογή σας?
Ναι δικαιωθήκαμε, γιατί από τη μία δεν γνωρίζαμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα αλλά και να γνωρίζαμε ότι θα εξελιχτούν έτσι δεν είμασταν διατεθειμένοι να κρατήσουμε τον δίσκο περιμένοντας και εξαρτώμενοι από τόσο σοβαρούς αστάθμητους παράγοντες που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας. Αστάθμητοι παράγοντες και το άγνωστο μέλλον έτσι και αλλιώς υπάρχουν όταν ετοιμάζεσαι να κυκλοφορήσεις καινούργιο δίσκο αλλά και γενικότερα στη ζωή, τόσο των δημιουργών όσο και των ακροατών. Είχαμε ήδη προγραμματίσει όλα τα βήματα της μπάντας ,από την κυκλοφορία του single και video για το “Μέχρι Τον Θάνατο” και μετά. Είχαμε προγραμματίσει όλες τις κυκλοφορίες των singles και των video,τις ηχογραφήσεις για τον δίσκο, την κυκλοφορία του και όλες τις προωθητικές ενέργειες, τα live για τις παρουσιάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το πρόγραμμα συνεχίζει να ισχύει για τις μελλοντικές κινήσεις της μπάντας στο επίπεδο των κυκλοφοριών και των video εξαιρώντας μόνο τις μετατοπίσεις που γίνονται αναγκαστικά λόγω της πανδημίας στις ημερομηνίες των ζωντανών εμφανίσεων.

Πάμε λίγο σε πιο ανάλαφρες ερωτήσεις, πριν περάσουμε στις πιο ζόρικες ερωτήσεις του INTO THE MERCY SEAT. Αν με ρώταγε λοιπόν κάποιος με ποιο τραγούδι θα επέλεγα να ανοίγει το Σαν Τον Ήλιο, χωρίς δεύτερη κουβέντα θα επέλεγα Το Δάκρυ μιας και το θεωρώ το πιο ατίθασο κομμάτι, το οποίο χωρίς να ξεφεύγει από την φόρμα ενός concept LP, υπάρχουν στιγμές που κλείνει το μάτι στο ενθουσιώδη και πιο ξεσηκωτικό παρελθόν της Λευκής Συμφωνίας. Μου δίνει την αίσθηση ενός μεταβατικού κομματιού σε έναν πιο ώριμο ήχο.
Συμφωνώ ότι το Δάκρυ είναι ένα ξεσηκωτικό τραγούδι. Αυτό το συναίσθημα μου δημιουργεί και εμένα. Περιμένω τη στιγμή που θα το παίξουμε live,όπως και τα υπόλοιπα του “Σαν Τον Ήλιο”. Το Δάκρυ συνδυάζει το 80s με το 90s παρελθόν μας με έναν όμορφο τρόπο που μαζί με τον σύγχρονο ήχο της μπάντας δίνει ένα καινούργιο αποτέλεσμα. Με οδηγό τον ήχο του “Σαν Τον Ήλιο” αλλά και με αρκετά νέα στοιχεία, όπως κάνουμε πάντα, θα δουλέψουμε και για τον καινούργιο. Το “Μέχρι Τον Θάνατο” επιλέχθηκε να ξεκινήσει το “Σαν Τον Ήλιο” γιατί σαν πρώτη κυκλοφορία του γκρουπ μετά από τόσα χρόνια ,γεφύρωσε το χάσμα του χρόνου από το παρελθόν στο παρόν. Ηχητικά αλλά και στιχουργικά ήταν η κατάλληλη εισαγωγή στη νέα εποχή της μπάντας, προτρέποντας τον ακροατή να ακολουθήσει με αφοσίωση και μέχρι το τέλος το νέο ταξίδι στους ηχητικούς και στιχουργικούς κόσμους του τραγουδιού αλλά και του επερχόμενου νέου άλμπουμ.

Θέλω ειλικρινά να μου πει κάποιος πως, σε ένα LP όπου όλα τα κομμάτια είναι επιπέδου single, κάνατε την επιλογή για το ποιο θα είναι το πρώτο και κάθε φορά το μετέπειτα και γιατί το πιο αγαπημένο μου τραγούδι το Σβήσε τα ‘Ίχνη, μετά από 5 video clip που έχετε κυκλοφορήσει έχει μείνει απ’ έξω.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όλα τα κομμάτια είναι σε επίπεδο single και ίσης αξίας. Παρόλα αυτά δεν μας δυσκόλεψε η επιλογή για την σειρά που θα έπαιρναν σαν κυκλοφορίες single και video.Ήταν μια διαισθητική και αυθόρμητη διεργασία στην οποία είμασταν όλοι σύμφωνοι. Πραγματικά θα ήθελα πολύ να κάναμε κάτι για το ‘’Σβήσε τα ‘Ίχνη’’ και νομίζω ότι επειδή είναι πολύ ατμοσφαιρικό και δημιουργεί πολλές εικόνες υπάρχουν δυνατότητες να βγει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Ένα ακόμα γεγονός που μου κινεί την περιέργεια και δεν ξέρω αν θέλετε να το αποκαλύψετε, είναι τι συνέβη με τα video clip των κομματιών. Ενώ θα περίμενε κανείς το πρώτο σας video clip μετά από μια τόσο μεγάλη απουσία να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ήταν μάλλον το λιγότερο δυνατό σε σχέση με τα επόμενα 3 που ακολούθησαν και τα οποία ήταν το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο με αποκορύφωμα το μοντάζ στο Δάκρυ. Βρέθηκαν στην πορεία περισσότεροι πόροι χρηματοδότησης σε σχέση με την περίοδο κυκλοφορίας του πρώτου video clip ή υπήρχε μια στρατηγική προώθησης που έτσι είχε σχεδιαστεί.
Δεν μας αρέσουν τα εντυπωσιακά video.Προτιμάμε να είναι περισσότερο αφαιρετικά και μινιμαλιστικά. Θέλουμε όπως συμβαίνει και στους στίχους, περισσότερο να υπονοούμε παρά να αποκαλύπτουμε. Οι πόροι είναι πάντα ελλιπείς αλλά εμείς δουλεύουμε και συλλαμβάνουμε ιδέες για τα video μέσα σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται μεν ως ένα βαθμό από τα οικονομικά δεδομένα αλλά και ανεξάρτητα από αυτά. Έχουμε συγκεκριμένη αισθητική άποψη για τα video και πως αυτά αποδίδουν τις ατμόσφαιρες της μουσικής και τις έννοιες και τα νοήματα των στίχων. Αυτή την άποψη προσπαθούμε να περάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα βελτιώνοντας τα μέσα, ρίχνοντας το βάρος στην κατανόηση του τραγουδιού, ενισχύοντας την προσπάθεια στην απόδοση των ιδεών και συναισθημάτων που αυτό μας δημιουργεί.
Tο video clip για το αγγλόφωνο single Black Twilight που κυκλοφορήσατε και αυτό μέσα στο 2020 ήταν άκρως εντυπωσιακό όπως και το τραγούδι που μας αιφνιδίασε ευχάριστα, περιμένουμε μελλοντικό LP ή EP με αγγλικούς στίχους, πως προέκυψε το Black Twilight.
Είχαμε πολύ θετική ανταπόκριση από το εξωτερικό η οποία ξεκίνησε με την κυκλοφορία του single και video του΄΄Μέχρι Τον Θάνατο’’ τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Σαν Τον Ήλιο”. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε η ιδέα να κάνουμε ένα νέο, αγγλόφωνο αυτή τη φορά single,που προέκυψε από την ανάγκη που έχουμε σαν μπάντα να μην επαναπαυόμαστε αλλά να πειραματιζόμαστε και να κάνουμε καινούργια σχέδια. Αυτή τη φορά θέλαμε να μιλήσουμε σε μία γλώσσα που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι σε όλο τον κόσμο και είναι τα αγγλικά. Είναι κάτι που έχουμε κάνει συχνά στο παρελθόν. Τόσο στην αρχή της δημιουργίας της μπάντας που είχαμε τραγούδια στα αγγλικά, αλλά και αργότερα όταν ετοιμάσαμε αγγλόφωνα τραγούδια σαν Timedrops και φύγαμε για το Βερολίνο. Το να δουλεύουμε σε αγγλικό στίχο το συνεχίσαμε στην ηχογράφηση του ομώνυμου τρίτου δίσκου, του ‘’Λευκή Συμφωνία’’ στο Βερολίνο. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Αν κάποτε επανεκδοθεί θα ήταν ενδιαφέρον να κυκλοφορήσει το άλμπουμ και στις δύο γλώσσες.
Η μουσική και οι στίχοι του Black Twilight γράφτηκαν μέσα σε μια ώρα ένα καλοκαιρινό βράδυ στις αρχές του Ιουνίου μετά τα μεσάνυχτα. Το τραγούδι παρέμεινε αυτούσιο όπως γράφτηκε στην αρχική του μορφή και χωρίς μεταγενέστερη επεξεργασία .Ακριβώς όπως ακούγεται στο τελικό αποτέλεσμα. Το επόμενο πρωί παρουσιάστηκε στη μπάντα. Άρεσε σε όλους αμέσως και δουλεύτηκε πολύ γρήγορα στο επίπεδο της ενορχήστρωσης, οπότε μπήκαμε αμέσως στο στούντιο και το ηχογραφήσαμε με σκοπό να γίνει το νέο single και video που θα ακολουθούσε την ανοιξιάτικη κυκλοφορία του “Σαν Τον Ήλιο”. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του περασμένου Αύγουστου.

Ποιες οι επόμενες κινήσεις της Λευκής Συμφωνίας και αν έχετε κάποια αποκλειστική είδηση που θα θέλατε να την μοιραστείτε με το BSIDERIFF.COM.
Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Black Twilight στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού αρχίσαμε να γράφουμε καινούργια τραγούδια τόσο με ελληνικό όσο και με αγγλικό στίχο. Αυτόν το καιρό είμαστε στη διαδικασία της προπαραγωγής με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά αυτή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και να ξεκινήσουμε τον Μάιο τις ηχογραφήσεις στο στούντιο. Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε μια διαφορετική video εκδοχή του Black Twilight μέσα στον Φεβρουάριο και ένα ή δύο ακόμα video από το ‘’Σαν Τον Ήλιο’’ τους επόμενους μήνες.Aπό τον Μάρτιο και μετά θα έχουμε κάποιες συμμετοχές σε streaming festivals και ένα δικό μας live streaming.Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα Έχουμε επίσης αρκετές προτάσεις για live και συμμετοχές σε φεστιβάλ.
Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει:
Midnight Club Bergamo (ITALY) Σαβ. 6.3.2021
Επανασχεδιάστηκε για 7.8.2021 για open air.
1ο Street Dreams Festival Στάδιο στίβου Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, Αθήνα Σαβ. 11.9.2021
Επανασχεδιάστηκε για 8.5.2022.
Εightball Thessaloniki (Mε τους Algiers) Παρ.19.11.2021
Τemple Athens (Mε τους Algiers) Σαβ. 20.11.2021
Στις αρχές του καλοκαιριού θα υπάρξει η κυκλοφορία νέου single. Θα προσπαθήσουμε το νέο άλμπουμ να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συνοψίζω ερωτήσεις πολλών φίλων του BSIDERIFF.COM και του group στο fb και ελπίζω να μην σας κουράζουμε με την παρελθοντολογία…Αλλά με αφορμή την κυκλοφορία στο youtube μιας videoσκόπησης μεγάλου μέρους της θρυλικής πρώτης συναυλίας των Metallica στο Στάδιο της Ν. Σμύρνης και από την οποία συναυλία έως πριν λίγες ημέρες υπήρχε οπτικό υλικό μόνον από την δική σας εμφάνιση. ρωτούν πολλοί για τις εντυπώσεις σας από εκείνη την ημέρα και αν συναναστραφήκατε κάποια από τα μέλη των Metallica ή των CULT και αν θέλετε να εκμυστηρευτείτε κάποιο περιστατικό.
Ακόμα δεδομένου ότι είστε το πρώτο ελληνικό συγκρότημα, video clip του οποίου παίχτηκε από το διεθνή κανάλι του MTVκαι μάλιστα με ελληνικά φωνητικά, πολλοί θέλουν να μάθουν το παρασκήνιο πίσω από αυτή την προβολή και μάλιστα με ελληνικά φωνητικά.
Πολλοί φίλοι ρωτάνε γιατί δεν είναι σε αυτή την επανένωση και το τρίτο από τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ.

Με τους Metallica συναντηθήκαμε στα παρασκήνια μετά τη δική μας εμφάνιση και μιλήσαμε για λίγο, με τους Cult δεν συναντηθήκαμε. Ο 1ος Ροκ Μαραθώνιος είναι μια ιστορική και κομβική στιγμή πολύ μεγάλης σημασίας για τα συναυλιακά δρώμενα και το μέλλον που ακολούθησε στην Ελλάδα. Εμείς συμμετείχαμε σε ένα τρομερό line up, βρισκόμενοι σε πολύ καλή φόρμα, έχοντας νέο άλμπουμ το τρίτο και ομώνυμο. Προερχόμασταν από έντονη live δραστηριότητα σε Ελλάδα και Γερμανία. Το Θα Είμαι Εκεί ακουγόταν πολύ και το video clip που είχαμε γυρίσει με τον Νίκο Νικολαίδη για το κομμάτι παιζόταν επίσης πολύ. Η εμφάνισή μας μαζί με τους The Cult και τους Metallica που επίσης βρίσκονταν σε πολύ καλή στιγμή της καριέρας τους ήταν σίγουρα μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της μπάντας.

Το MTV ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να γυρίσει ένα video και συνέντευξη με δική του βιντεοσκόπηση και παραγωγή για ένα νέο γκρουπ ή καλλιτέχνη αντιπροσωπευτικό της ελληνικής σκηνής της εποχής. Ανάμεσα σε διάφορες προτάσεις που είχαν από δισκογραφικές, συγκροτήματα και καλλιτέχνες επέλεξαν εμάς. Επίσης μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του γκρουπ ήταν αυτή. Το ‘’Κοιτάζοντας Πίσω’’ από το ‘’Ηχώ Του Πόθου’’ αποτέλεσε το πρώτο video ελληνικού γκρουπ ή ‘Eλληνα καλλιτέχνη γενικότερα που προβλήθηκε στο MTV το 1988.
Ο Τάκης Μπαρμπαγάλας που υπήρξε ιδρυτικό μέλος ήταν εκτός γκρουπ πολύ καιρό πριν, συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 1991..Εμείς συνεχίσαμε να ζούμε στο Βερολίνο, συνεργαστήκαμε με τον George Berger στην κιθάρα και μαζί του ηχογραφήσαμε το ‘’Λευκή Συμφωνία’’ ,τον τρίτο ομώνυμο δίσκο μας, παίξαμε πολλά live και μαζί εκείνο στον 1o Ροκ Μαραθώνιο με Cult και Metallica.Κατόπιν μόλις επιστρέψαμε πιo μόνιμα στην Ελλάδα, ήρθε το 1994 στην μπάντα ο Σωτήρης Καστάνης με τον οποίο κυκλοφορήσαμε τα ‘’Χρώματα’’, παίξαμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είμασταν μαζί μέχρι που σταματήσαμε να παίζουμε. Με τον Σωτήρη συζητήσαμε στο τέλος του 2016 το ενδεχόμενο της επανασύνδεσης. Μιλήσαμε με τον Διογένη που ήταν και εκείνος έτοιμος για κάτι τέτοιο και τέλος ο Σωτήρης επικοινώνησε με τον ντράμερ μας τον Βαγγέλη Τσιμπλάκη που ήρθε για να συμπληρώσει το σχήμα και είμαστε από τότε μαζί. Από τον Μάρτιο του 2019 είμαστε με τον Κώστα Μιχαλό στην κιθάρα, κάναμε αρκετά live,γράψαμε το ‘’Σαν Τον Ήλιο’’ και συνεχίζουμε.

Ήρθε η ώρα για τις πιο δύσκολες ερωτήσεις…Θα ήθελα να ρωτήσω τα ιδρυτικά μέλη της Λευκής Συμφωνίας αν τελικά…”Έγινε η απώλεια συνήθειά μας”?
Ζούμε σε μια εποχή, την εποχή της πανδημίας όπου υπάρχει τεράστιος αριθμός απωλειών σε ζωές σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και δυστυχώς αυτό έχει γίνει ένα μέρος της καθημερινότητάς μας. Το έχουμε αποδεχτεί χωρίς ουσιαστικά να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μαζί έχουμε χάσει τον τρόπο ζωής, τη διασκέδαση, την ανθρώπινη επαφή. Σημαντικές απώλειες επίσης. Ποτέ δεν συνηθίζεται ούτε ξεπερνιέται η απώλεια. Υπάρχει πάντα μέσα μας, ζει μαζί μας όπως ζει μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ο πόνος της ύπαρξης. Όπως συμβαίνει στις ζωές όλων, έτσι και η μπάντα έχει ζήσει χαρές και λύπες, αγωνίες και λύτρωση και όλα αυτά έχουν περάσει μέσα στους στίχους και τη μουσική μας.

Χρησιμοποίησα τον τίτλο από το γνωστό τραγούδι των Διάφανων Κρίνων και γιατί μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της θρυλικής εμφάνισής τους στο εμβληματικό Bar των Ασωμάτων, θυμάμαι που σε είδα με μια παρέα σου έξω στον δρόμο να μιλάς με κόσμο. Αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των συγκροτημάτων της ανεξάρτητης σκηνής που υπήρχε εκείνη την εποχή, ακόμα και με free κοινές συναυλίες, όπως τα 3ήμερα που γίνονταν στο Πεδίον του Άρεως, υπάρχει στις μέρες μας και που νομίζεις ότι πορεύεται η ανεξάρτητη σκηνή σήμερα?
Η αλληλεγγύη υπήρξε πάντα και υπάρχει ακόμα ανάμεσα στις μπάντες και τα μέλη τους. Είναι πιο πολλά αυτά που ενώνουν τις μπάντες από αυτά που τις χωρίζουν. Υπάρχουν προβλήματα πρακτικά αλλά και κοινωνικά που τα αντιμετωπίζουν όλοι. Δεν έβλεπα ποτέ την σκηνή ανταγωνιστικά. Με ενδιέφερε πάντα η συνολική της ανάπτυξη γιατί έτσι έρχεται ένα συνολικό όφελος και μπορεί να εδραιωθεί ένα οικοδόμημα με ισχυρές βάσεις που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αυτό σε ένα μέρος του έχει συμβεί για τη σκηνή για αυτό βρίσκεται σε ανάπτυξη. Οι μουσικοί και οι δημιουργοί στην Ελλάδα αποδεδειγμένα ήταν και είναι υψηλού επιπέδου. Προσωπικά με απασχολεί μόνο το να παίζω και να γράφω μουσική και στίχους που εμπεριέχουν έμπνευση και αλήθεια. Να βελτιώνομαι σαν στιχουργός και μουσικός. Η επιτυχία είναι πάντα σχετική και βρίσκεται περισσότερο στο επίπεδο των αριθμών και όχι στην ουσία. Οι αναζητήσεις ενός δημιουργικού καλλιτέχνη δεν τελειώνουν ποτέ.

Θα δυναμιτίσω λίγο πριν το τέλος την κουβέντα μας, εξαπολύοντας ένα κατηγορώ προς την Λευκή Συμφωνία και 2 ελληνόφωνες μπάντες από την Θεσσαλονίκη, 2 ελληνόφωνες μπάντες από τις δυτικές συνοικίες και μία αγγλόφωνη μπάντα από το κέντρο της Αθήνας, όπου αν κατάφερναν να μην διαλυθούν, μετά από μια περίοδο που η ανεξάρτητη σκηνή είχε αποκτήσει αρκετούς οπαδούς ώστε να γεμίζουν συναυλιακούς χώρους ,να υπογράφουν μαζί τους συμβόλαια οι Πολυεθνικές και πολλά τραγούδια να ακούγονται καθημερινά από αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ίσως η ανεξάρτητη σκηνή να μην είχε φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα στην χώρα μας, όπου μεγάλο μέρος της νεολαίας το έχουν κερδίσει τραπ και σκυλοπόπ ακούσματα. Όπως αποδείχθηκε τα υπόλοιπα συγκροτήματα δεν είχαν το βάρος το δικό σας και των άλλων 5 γκρουπ για να διατηρήσουν την δημοτικότητα της ανεξάρτητης σκηνής σε υψηλά επίπεδα.
Σίγουρα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την ελληνική σκηνή αν συνέχιζαν όλες αυτές οι μπάντες Θα υπήρχε περισσότερη παραγωγή, θα είχε μεγαλώσει αριθμητικά το κοινό και θα είχε εδραιωθεί καλύτερα ίσως η σκηνή αφού όλο και περισσότερες νέες μπάντες θα είχαν τη δυνατότητα να συμπορεύονται με μουσικούς και συγκροτήματα που τους επηρέασαν και αγαπούν. Αυτό θα ήταν ιδανικό. Τα πράγματα όμως δεν ήταν ποτέ ρόδινα για τη σκηνή παρόλο που υπήρξαν εποχές άνθισης. Όλοι θέλουμε τα όμορφα πράγματα να διαρκούν αλλά υπήρξαν πολλοί παράγοντες που δεν βοήθησαν αλλά και απέτρεψαν την πιθανότητα να γιγαντωθεί το ελληνικό ροκ. Ο προσωπικός αγώνας που έκανε και κάνει ο κάθε μουσικός ξεχωριστά και οι αγωνίες του δεν τελειώνουν ποτέ για όσο βρίσκεται ενεργός στη σκηνή. Ήταν και είναι ακόμα πολύ σκληρός και άνισος στην ελληνική πραγματικότητα και έχει απώλειες σε όλα τα επίπεδα.
Πάντα το μεγαλύτερο μέρος του κοινού άκουγε και κατανάλωνε ότι του σέρβιραν, ότι είναι εύπεπτο και επιφανειακό, εφήμερο. Οτιδήποτε δεν απαιτεί εμβάθυνση και θέλει χρόνο και αφοσίωση ,πόσο μάλλον που στις μέρες μας για τους περισσότερους η μουσική έχει χάσει τη σημασία και την αξία που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Η μουσική για πολύ κόσμο έχει γίνει ένα ανούσιο σάουντρακ καθημερινότητας που ακούγεται με άσχημο ήχο σε κινητά και τάμπλετ.
Από την άλλη σαν ροκ μουσικοί θέλουμε να εμπνέουμε τον κόσμο και να του δημιουργούμε μια αίσθηση ελευθερίας στις επιλογές του, δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο όπως κάνουν άλλες μουσικές σκηνές. Ποτέ δεν θα θέλαμε να καθορίζουμε ή να περιχαρακώνουμε προς όφελός μας το γούστο του κοινού από το οποίο θα ακουστούμε ή να του προσφέρουμε προϊόν προς κατανάλωση και μόνο.
Μετά από τις “ζόρικες” ερωτήσεις ήρθε η ώρα για την τελευταία ερώτηση που είναι ίδια σε κάθε καλεσμένο του INTO THE MERCY SEAT. Πέστε μας ποια ερώτηση δεν σας τέθηκε και θα θέλατε να σας τεθεί γιατί θα θέλατε οπωσδήποτε να αναφερθείτε στο περιεχόμενό της, ή πείτε μας κάτι που αναρωτιέστε συνέχεια και αποφεύγετε ή δεν έχετε βρει ακόμα την απάντηση.
Το επόμενο στοίχημα για όλους μας, για όλη την ανθρωπότητα είναι να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα της πανδημίας το συντομότερο δυνατόν, να κλείσει κάποιες από τις παλιές και τις νέες πληγές και να αντιμετωπίσει το δυστοπικό μέλλον. Θα απαιτηθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες ώστε να επανέλθουμε στη ζωή όπως την ξέραμε πριν. Πολλά ήδη έχουν χαθεί. Ο πόθος και ο αγώνας για αληθινή ζωή και ελευθερία θα είναι ακόμα πιο έντονος.

Home


https://lefkisymphonia.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/lefkisymphonia

Share:
BsideRiff - 2019