ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ “ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Tο BsideRiff ξεκινάει την πρώτη παρουσίαση δίσκου και ξεκινά με ένα LP Αποκάλυψη για την ελληνόφωνη μουσική σκηνή. Μιλάμε βέβαια για την πολυαναμενόμενη επιστροφή ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της χώρας μας, της Λευκής Συμφωνίας. Η επίσημη ημερομηνία του 5ου τους LP μετατέθηκε ένεκα των συνθηκών από 27/03/2020 στις 10/04/2020.
Πριν τις εντυπώσεις μας και αφού συνέλθουμε από την πρώτη ακρόαση ολόκληρου του απρόσμενα συνταρακτικού “ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ”, ας δούμε τα απολύτως απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία του.
Την Λευκή Συμφωνία αποτελούν πλέον οι Θοδωρής Δημητρίου(φωνή), ο Κώστας Μιχαλός (κιθάρα), ο Διογένης Χατζηστεφανίδης (μπάσο) και ο Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).
Οι στίχοι είναι του Θοδωρή Δημητρίου.To τραγούδι “Σαν Τον Ήλιο”είναι βασισμένο στο ποίημα “Δεν Έφθασα Ψηλά” του Ρώμου Φιλύρα. Το “Όνειρο Μέσα Σε Όνειρο” αποτελεί μελοποίηση του ποιήματος του Edgar Allan Poe. Η μουσική είναι των Θοδωρή Δημητρίου και Διογένη Χατζηστεφανίδη.
Η μουσική στα “Mέχρι Tον Θάνατο” και “Μήνυμα” είναι του Θοδωρή Δημητρίου.Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έχουν γίνει από το γκρουπ. Ηχογράφηση, μίξη, mastering:Έκτορας Τσολάκης.
Το “ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ” περιέχει 10 νέες συνθέσεις:
Mέχρι Tον Θάνατο
Με Μία Κραυγή
Μαύρο Φως
Όνειρο Μέσα Σε Όνειρο
Σβήσε Τα Ίχνη
Σαν Τον Ήλιο
Χρόνια Σιωπηλά
Μήνυμα
Δάκρυ
Εκεί Που Ο Άνεμος Ρωτάει Για Εσένα

Το εντυπωσιακό Εξώφυλλο-Αrtwork είναι της Μelanie Merges – Dimitriou ενώ το LP κυκλοφορεί από τις Labyrinth of Thoughts records και The Lab records.
24 χρόνια μετά από το υπέροχο “Χρώματα” του 1996 η Λευκή Συμφωνία επιστρέφει εκκωφαντικά, παραδίδοντας το πιο ολοκληρωμένο, το πιο ώριμο, το πιο σκοτεινό και συμπαγή LP της. Το απόλυτο concept album του
συγκροτήματος, όπου όλα τα κομμάτια είναι επιπέδου single και καθένας θα έχει τα δικά του αγαπημένα τραγούδια μιας και τα 10 διαμαντάκια συναγωνίζονται το ένα το άλλο.Τα αγαπημένα κομμάτια του BsideRiff
λοιπόν είναι τα: Σβήσε Τα Ίχνη, Όνειρο Μέσα Σε Όνειρο, Χρόνια Σιωπηλά, Δάκρυ.

Οι πεσιμιστικοί, σκοτεινοί, μελαγχολικοί στίχοι σήμα κατατεθέν της μπάντας είναι εδώ, πιο επίκαιροι και πιο προφητικοί από ποτέ. Η ζοφερή-πιεστική πραγματικότητα σε αντιδιαστολή με τους πόθους και τις επιθυμίες,
η απογοήτευση από ανεκπλήρωτα όνειρα και η λαχτάρα για μια χαραμάδα ελπίδας ενώ η απειλή του θανάτου πλανάτε αποτελούν την συγκλονιστική στιχουργική βάση του καλύτερου δίσκου της Λευκής Συμφωνίας και ενός από τους σπουδαιότερους δίσκους της χώρας μας:

”Χρειάζομαι ένα καινούργιο μέρος να ζήσω
να μπορούσα να μην κοιτάξω πάλι πίσω”

”Αν όμως η ελπίδα πέταξε
μες σε μια νύχτα ή σε μια μέρα
μες σε ένα όραμα ή μες στο τίποτα
Είναι για αυτό λιγότερο χαμένη;”

”Σβήσε τα ίχνη
σπάσε τον καθρέφτη
Διώξε τη θλίψη σου έξω απ’τις μέρες μας”

”Σβήσε το χρώμα από τα μάτια μου
Σβήσε το μέλλον
Σβήσε το φως
Η καρδιά μου απόμεινε
ένας πλανήτης νεκρός”

Ναι καλά διαβάσατε ο καλύτερος δίσκος ενός από των πιο εμβληματικών γκρουπ της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής, μιας και οι απίστευτοι στίχοι απογειώνονται από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι συνθέσεις και η προσήλωση στην μουσική κατεύθυνση που ακολουθεί η μπάντα σε αυτό τον δίσκο, όπου σε όλα τα κομμάτια οι Cure συναντούν τα Διάφανα Κρίνα και οι Bauhaus τους Paradise Lost. Dark wave – post punk-Gothic-hard rock όλα στις σωστές αναλογίες και τα φωνητικά του Θοδωρή Δημητρίου πειθαρχημένα και τόσο εναρμονισμένα με τις συνθέσεις σαν ένα επιπλέον μουσικό όργανο σε αυτό το μεγαλειώδες ηχητικό τοπίο που δημιούργησε η Λευκή συμφωνία. Η κυκλοφορία του δίσκου συνέπεσε με ένα κλίμα φόβου και αγωνίας και με πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις πιο πολλές γενεές αυτού του πλανήτη και σίγουρα εμπορικά οι συνθήκες είναι δύσκολες μιας και δεν μπορεί το LP να παρουσιαστεί ζωντανά και η απόκτηση του γίνετε μόνο on line, όμως από καλλιτεχνική άποψη η θεματολογία και η ατμόσφαιρα του δίσκου τον ανάγει στην πιο επίκαιρη και προφητική κυκλοφορία της χρονιάς.
‘Ενας δίσκος που γράφτηκε πριν το φαινόμενο της καραντίνας και όμως εκφράζει τις ανησυχίες και την δυστοπική κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα.

Λευκή Συμφωνία: https://lefkisymphonia.gr/
Labyrinth of Thoughts records: https://labyrinthofthoughts.gr
The Lab records: https://www.thelabtshirtathens.com/the-lab-records

Share:
BsideRiff - 2019