INTO THE MERCY SEAT : Pinto de Lima & Johnny Dell’Orso – MOONSHINE EFFECT

June 25, 2024
MOONSHINE EFFECT
https://moonshineeffect.bandcamp.com/releases

Το BsideRiff ξεκινάει μια νέα ενότητα, αυτή των συνεντεύξεων, που πιστεύουμε ότι θα ξεφύγουν από τις συνηθισμένες συνεντεύξεις με τις τυποποιημένες ερωτήσεις και τις καρμπόν απαντήσεις. Σκοπός όχι μόνο η προβολή των καλεσμένων αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι συμβαίνει στην ανεξάρτητη σκηνή και πως θα βελτιωθεί η κατάσταση για την ανάπτυξη και διάδοση της μουσικής που αγαπάμε. Πρόθεσή μας δεν είναι να εκθέσουμε τους καλεσμένους μας, αλλά μέσα από ¨ζόρικες” ερωτήσεις να φέρουμε στο φως τις προσδοκίες τους, να φθάσουν οι απόψεις και οι απορίες του μουσικόφιλου κοινού στα αυτιά τους και γιατί όχι να βοηθηθούν για τις επόμενες επιλογές τους. Έτσι προέκυψε και η ονομασία αυτής της ενότητας: INTO THE MERCY SEAT.
Εγκαινιάζουμε αυτήν την ενότητα των συνεντεύξεων με καλεσμένους μας τους Pinto de Lima και Johnny Dell Orso, δύο από τα μέλη του Dream Pop αγγλόφωνου γκρουπ MOONSHINE EFFECT, οι οποίοι το 2018 κυκλοφόρησαν ένα indie-folk διαμάντι, το ατμοσφαιρικό LP “Our Eyes Should Meet”.

BSIDERIFF: Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα πράγματα για το γκρουπ. Τα ονόματα των περισσοτέρων μαρτυρούν ότι πρόκειται για ψευδώνυμα, αυτή η επιλογή έγινε γιατί τα μέλη συγκεντρώθηκαν για αυτό το LP και οι περισσότεροι είναι και σε άλλα γκρουπ ή όλοι σας είσαστε προσανατολισμένοι στους MOONSHINE EFFECT και ήδη δουλεύετε τραγούδια για νέα δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι η μπάντα εδώ και καιρό προετοιμάζει υλικό για ένα καινούριο album. Σχετικά με τα ψευδώνυμα, τέσσερα μέλη κάναμε την επιλογή αυτή περισσότερο επειδή μας διασκεδάζει αυτό το φαντασιακό παιχνίδι της διαφορετικής ταυτότητας. Ωστόσο είναι γεγονός ότι κάποια από τα μέλη του group ασχολούνται και με άλλα καλλιτεχνικά projects, όχι όλα απαραίτητα μουσικά.

BSIDERIFF:Πολύ καλή παραγωγή, πλούσιος background ήχος, πόσο καιρό ετοιμάζατε το LP και αν ισχύει η αίσθησή μου ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ηχητικό αποτέλεσμα και όχι τόσο στην προώθηση της δουλειάς σας. Με απλά λόγια η οικονομικοί πόροι που απέμειναν μετά την ηχογράφηση μήπως δεν ήταν αρκετοί για να προωθηθεί πιο δυναμικά ένας άρτιος δίσκος για τα ελληνικά δεδομένα;

Το LP ετοιμαζόταν τρία χρόνια και προσπαθήσαμε πολύ ώστε να αποδώσουμε το ύφος και το κλίμα που μας ταίριαζε. Δόθηκε έμφαση στις ηχητικές λεπτομέρειες της ενορχήστρωσης και δουλέψαμε πολύ πάνω στη μίξη και στην master mix φάση του δίσκου με ανυπολόγιστη συνδρομή από τον Kosta Lamda, Theodoro Dremetsika αλλά και τον John X-Tram στην demo μορφή των τραγουδιών. Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή του George Botis που έκανε το master του album στο Λονδίνο.
Σχετικά με την προώθηση πιστεύουμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό ως group και με την συνεργασία του Δημήτρη από την B-Otherside Records, σε αυτήν την ελληνική μουσική πραγματικότητα. Επίσης έγιναν προσπάθειες και στο εξωτερικό, από όπου είχαμε πολύ καλό feedback.

BSIDERIFF:Η ερμηνεία θυμίζει έντονα Nico, οι επιρροές από Τindersticks, Belle and Sebastian, Cigarettes After Sex, Cowboy Junkies είναι έκδηλες,γιατί παρ’ όλα αυτά πιστεύεις ότι το “Our Eyes Should Meet” έμεινε ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ακόμη περιμένει να το ανακαλύψει το ευρύτερο κοινό.

Σίγουρα δεν είμαστε mainstream, όπως δεν είναι mainstream και τα συγκροτήματα που ανέφερες αν και ευρέως γνωστά στο alternative/indie κοινό.Εμείς θέλουμε να φτάσει η μουσική μας στα αυτιά του κόσμου, να επικοινωνήσουμε, και στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί.Δεν είμαστε ελιτιστές, αλλά καταλαβαίνεις ότι μοιραία για μερικές περιπτώσεις πρέπει να “σκάψεις” λίγο βαθύτερα.

BSIDERIFF:Παρατηρήσαμε σε αρκετές συναυλίες μεγάλων ξένων ονομάτων την έλλειψη support group. Αναρωτιέμαι ευθέως και σε συνδυασμό με τις επιρροές που προαναφέραμε και τον ήχο σας, γιατί οι MOONSHINE EFFECT δεν άνοιξαν για παράδειγμα τους DEUS ή τους TINDERSTICKS ή τους SLOWDIVE, έτσι ώστε να έρθετε σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό.

Τα συγκροτήματα αυτά τα αγαπάμε πολύ, έχουν επηρεάσει τον ήχο μας και θα ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι να τους ανοίγαμε αν και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Προφανώς λοιπόν δεν ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να μας γίνει κάποια σχετική πρόταση. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα μας δοθεί μια τέτοια σπουδαία ευκαιρία.

BSIDERIFF:Θα θέλαμε να μας πεις για αυτό το πρώτο σας LP μια κριτική που σας ενθουσίασε και μια κριτική που διαβάσατε και σας απογοήτευσε.

Οι κριτικές είναι κάτι το αναπόφευκτο μέσα στο παιχνίδι της έκθεσης και της προβολής. Κριτική που να μας απογοήτευσε δεν έχει υπάρξει, ωστόσο με κάποιες συμφωνείς περισσότερο και με άλλες λιγότερο, όμως αυτό είναι απόλυτα λογικό και είναι όλες καλοδεχούμενες.

BSIDERIFF:’Οταν κυκλοφόρησε το “Our Eyes Should Meet” το Bsideriff.com δεν υπήρχε. Οι κριτικές που έπεσαν στα χέρια μας ήταν θετικές, αρκετά ενθαρρυντικές αλλά και ταυτόχρονα συγκρατημένες. Εμείς ακούγοντας το “Our Eyes Should Meet” μας ενθουσίασε, μας αιφνιδίασε ευχάριστα, όμως στο τέλος της ακρόασης μας άφησε την αίσθηση ότι κρατήσατε προσγειωμένο ένα LP που ήταν έτοιμο να απογειωθεί. Φοβηθήκατε κάτι;

Εμείς πιστέψαμε σε αυτά τα τραγούδια και δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για την δυναμική του LP το οποίο στηρίξαμε άφοβα από την αρχή της κυκλοφορίας του έως και τώρα.

BSIDERIFF: Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης, κάποιες κριτικές κάναν λόγο για ένα δίσκο όπου δεν πρέπει κανείς να ψάξει για singles ή ότι είναι ένας καλός δίσκος που δεν σε αιφνιδιάζει. Ακούγοντας για πρώτη φορά οποιοδήποτε τραγούδι με φωνητικά, με ενθουσίασε, με ξάφνιασε και θα έστεκε άνετα σε οποιοδήποτε ελληνικό TOP 20 ανεξάρτητης μουσικής. ‘Exω όμως την εντύπωση ότι αυτά τα τραγούδια έτσι όπως συνυπάρχουν στην ακρόαση ολόκληρου του LP δεν βοηθιούνται να αναδείξει το καθένα την προσωπικότητά του. Το Bsideriff θεωρεί ότι αν επανακυκλοφορούσε το “Our Eyes Should Meet” με το instrumetal κομμάτι κάπου ενδιάμεσα, μια unplugged εκτέλεση και γιατί όχι μια συνεργασία στα φωνητικά σε ένα νέο κομμάτι, θα μιλάγαμε για μια από τις κυκλοφορίες της χρονιάς με τουλάχιστον 2 singles. Σκέφτεστε επανακυκλοφορία του;

Η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα είναι πολύ θετική και το κοινό δείχνει να έχει αγκαλιάσει το album. H cd έκδοση έχει εξαντληθεί και ετοιμάζουμε επανέκδοσή της, ενώ η έκδοση βινυλίου πάει πολύ καλά.
Ο στόχος μας ήταν να έχουμε ένα άρτιο album και φροντίσαμε για την καλύτερη δυνατή επιλογή στο tracklist ώστε να έχει χαρακτήρα concept album και να σε ταξιδεύει ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος.

BSIDERIFF:Μετά από τόσες “ζόρικες” ερωτήσεις ήρθε η ώρα για την τελευταία ερώτηση που θα είναι ίδια σε κάθε καλεσμένο του INTO THE MERCY SEAT.Πες ποια ερώτηση δεν σου τέθηκε και θα ήθελες να σου τεθεί γιατί θα ήθελες οπωσδήποτε να αναφερθείς στο περιεχόμενό της, ή πες μας κάτι που αναρωτιέσε συνέχεια και αποφεύγεις ή δεν έχεις βρει ακόμα την απάντηση.

Η μπάντα θέλει να αναφέρει ότι μερίδιο στο αισθητικό αποτέλεσμα των Moonshine Effect έχουν η Polyanna και ο Polykos που φρόντισαν το artwork, o Άρης Μιχαλόπουλος και ο John X-Tram με τα video τους αλλά και οι φίλοι μας με τις φωτογραφίες τους.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παραγωγούς / δημοσιογράφους / αρθρογράφους του ραδιοφωνικού (FM, internet), έντυπου και ηλεκτρονικού μουσικού τύπου.Τέλος, πολλά φιλιά σε όλους τους φίλους που μας βοήθησαν με διάφορους τρόπους και στο κοινό για την θερμή υποδοχή του.

Share:
BsideRiff - 2019