INTO THE MERCY SEAT: VAGINA LIPS

July 18, 2024
VAGINA LIPS
https://vaginalips.bandcamp.com/
Producer: Jimmy Polioudis-Lostinthe

To BSIDERIFF φιλοξενεί στο INTO THE MERCY SEAT, τον VAGINA LIPS,με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του LP QUARANTINE DAYS και θα προσπαθήσει σκληρά να αποφύγει τις αναφορές στις υπόλοιπες καλλιτεχνικές υποστάσεις ενός πολυσχιδούς alternative τραγουδοποιού.

BSIDERIFF:Θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για την κεντρική ιδέα του QUARANTINE DAYS, γύρω από τις καταστάσεις που περιστρέφονται τα 8 τραγούδια του και το πως αποφάσισες ότι θα ήθελες να κινηθεί ηχητικά, δεδομένου ότι στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το LP OUTSIDER FOREVER.
Το Quarantine days προέκυψε γιατί κι εγώ όπως και όλοι βρέθηκα εκτός πλάνου,απομονωμένος στο σπίτι μου με άπειρο ελεύθερο χρόνο που κάπως έπρεπε να γεμίσει.Έτσι ξεκίνησα να γράφω τα κομμάτια σαν demo σπίτι μου και να πηγαίνω να τα ηχογραφώ μεμονωμένα στο σπίτι του παραγωγού μου Lostinthe .Ηχητικά δεν είχα κάτι στο μυαλό μου, ήθελα απλά να ακούγονται χωρίς να χάνουν καθόλου σε δυναμισμό και να διατηρούν αυτό το χαρακτηριστικό γλυκόπικρο feeling. Τα έβγαλα κατευθείαν digital και τα ανέβασα bandcamp αλλά και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες μήπως και βρουν απήχηση και τα αγοράσει κάποιος κι έχω κανένα έσοδο άμεσα γιατί τα πράγματα οικονομικά τώρα με τα Live είναι δραματικά.
BSIDERIFF:Πολλά συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής ηχογραφούν μια δουλειά ακόμα και 3 χρόνια προτού κυκλοφορήσει. Εσύ ήδη σε λιγότερο από ένα πεντάμηνο έχεις ήδη κυκλοφορήσει 2 full LP ως VAGINA LIPS ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο απόηχος του θριαμβευτικού ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ως MAZOHA του 2019. Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις το QUARANTINE DAYS και πως καταφέρνεις να είσαι τόσο δημιουργικός και να αντέχεις και το κόστος των απανωτών ηχογραφήσεων.
Koίτα επειδή εγώ είμαι μόνος στα project μου δεν κωλυσιεργώ σε θέματα δομής κι ενορχήστρωσης.Το άλμπουμ νομίζω ηχογραφήθηκε σε καμιά δεκαριά μέρες συνολικά σε 8 επισκέψεις στο σπίτι του παραγωγού μου.Είναι απλή μουσική,ξέρουμε τι θέλουμε ακριβώς,δεν κάνουμε κάτι τρομερό..Τώρα όσον αφορά τη δημιουργικότητα δεν ξέρω.Είναι κάτι που μου έρχεται εύκολα,πες το χάρισμα,πες το ανάγκη,είναι το μόνο πράμα που ξέρω κάπως να κάνω.Όσο για το κόστος σίγουρα είναι αρκετά μικρότερο λόγω της ‘’σπιτικής’’ φάσης που ηχογραφούνται τα κομμάτια αλλά και πάλι πληρώνω τον άνθρωπο που μου τα κάνει γιατί γίνεται δουλειά και οι δουλειές πρέπει να πληρώνονται..
BSIDERIFF:Πάμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το QUARANTINE DAYS. Κατ΄αρχάς η φωτογραφία της άδειας Eγνατίας είναι εντυπωσιακή και απεικονίζει τον παλμό της εποχής της καραντίνας. Πες μας για την ιδέα και το δημιουργικό κομμάτι της, όπως και για την έμπνευση του πρώτου video-clip του Nihilist που μόλις παρουσιάστηκε στα media.
Σε μια σκυλοβόλτα με τη φίλη μου τράβηξα την επίμαχη φωτογραφία με την Eγνατία, τελείως άδεια από αμάξια και κόσμο. Για το βίντεο του Nihilist πήρα αφορμή από τα stories του Instagram με την εφαρμογή Τικ Τοκ που ανέβαζαν διάφοροι και σκέφτηκα θα ήταν ωραία να τραβούσε ο καθένας τον εαυτό του σε φάση καραντίνας ακούγοντας το κομμάτι και κάνοντας ότι ήθελε και να μου το στείλουν ώστε να γίνει στη συνέχεια ένα ολοκληρωμένο βίντεο.Κάποιοι ανταποκρίθηκαν με πολύ μεράκι κι ενθουσιασμό και τους ευχαριστώ άπειρα.

BSIDERIFF:Θα ήθελα να σταθώ σε 3 τραγούδια. Αρχικά στο εναρκτήριο Bodybuilder που πριν μερικούς μήνες είχε κυκλοφορήσει στα media σαν προάγγελος ενός νέου project με το οποίο τελικά τι γίνεται? Τα επόμενα 2 τραγούδια είναι τα Bad Person και Nihilist, δύο τραγούδια που έχω λιώσει να τα ακούω και θέλω να μου πεις γιατί στα σημεία το Nihilist επικράτησε να είναι το πρώτο single.
Το Bodybuilder ναι ξεκίνησε σαν τρακ ενός άλλου πρότζεκτ που ήθελα να κάνω αλλά το ακύρωσα γιατί έμοιαζε αρκετά με το Vagina και δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσω κάτι όμοιο η παρεμφερές έστω.Νομίζω πως το Nihilist επικράτησε να είναι το πρώτο σινγκλ γιατί είναι σίγουρα το πιο χορευτικό και χαρούμενο τραγούδι του άλμπουμ.
BSIDERIFF:Έχω την αίσθηση ότι ίσως το QUARANTINE DAYS να είναι το πιο concept LP που έχεις κυκλοφορήσει, παρότι έχει και τραγούδια που δούλεψες το διάστημα της καραντίνας αλλά και τραγούδια που ίσως είχαν μείνει εκτός της tracklist του OUTSIDER FOREVER.
Δεν ξέρω μάλλον διαφωνώ..Θέλω να πω πως πάντα λειτουργώ ενστικτωδώς κι αυθόρμητα χωρίς κάποια ιδιαίτερη γραμμή.Κάνω ότι μου αρέσει.Τώρα αν αυτό ονομάζεται conceptual τότε όλα τα άλμπουμ μου και με τα 2 project είναι conceptual.
BSIDERIFF:Ήρθε η ώρα για τις ζόρικες ερωτήσεις του INTO THE MERCY SEAT. To ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ήταν ένα LP που ήταν δύσκολο να περάσει απαρατήρητο, παρόλα αυτά πολλές λίστες δίστασαν να το έχουν στην 10άδα σε μια σχετικά φτωχή χρονιά από ανεξάρτητες κυκλοφορίες LP. To BSIDERIFF τόλμησε να το έχει κορυφαία κυκλοφορία για το 2019. Το OUTSIDER FOREVER είναι από της σημαντικότερες κυκλοφορίες του 2020, πιο τίμιο ηχητικά για τα μουσικά είδη που υπηρετεί σε σύγκριση με διεθνή μεγάλα γκρουπ που κυκλοφόρησαν αρπαχτές, όμως υπήρχαν αρκετές κριτικές που ενώ το παραδέχονταν το θεώρησαν μια προσπάθεια D.I.Y και όχι τόσο επαγγελματική. Θεωρείς ότι αν κυκλοφορούσες μια δουλειά με έναν καταξιωμένο παραγωγό θα έπαυε αυτή η μιζέρια των κριτικών ή είναι κυρίως θέμα δημοσίων σχέσεων?
Kαταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..Τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των κριτικών δεν είναι να το παίρνεις στα σοβαρά.Οι περισσότεροι και μιλάω για τους νεότερους δυστυχώς δεν πείθουν.΄Η θα είναι ανενημέρωτοι ή θα αντιγράφουν εντελώς άλλους παλιότερους.Και το ίδιο ισχύει και για τις συνεντεύξεις.Έχω βαρεθεί να κάνω ανούσιες συνεντεύξεις και να λέω τα ίδια πράγματα. Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά τους αλλά οι ερωτήσεις είναι πάντα σε κυκλική επανάληψη. Οι κριτικοί ελπίζω να σταματήσουν να στηρίζουν τους φίλους τους μουσικούς και να είναι περισσότερο αντικειμενικοί.
Έχω σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να πιστεύω ότι διαβάζω πέρα από κάποιες παλιές πένες που είναι σταθερές αξίες.Τώρα όσον αφορά τον καταξιωμένο μουσικό παραγωγό δεν ξέρω.Φαντάζομαι θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα αλλά δεν με ενδιαφέρει το τέλειο.Εμένα με ενδιαφέρει να αποτυπώνεται αυτούσια η μουσική μου χωρίς πολλές γυαλάδες και φανφάρες ώστε να μην χάνει το αρχικό συναίσθημα,Αυτή η lo-fi προσέγγιση είναι που με εκφράζει γιατί έτσι είμαι κι εγώ σαν άνθρωπος.
BSIDERIFF:Είσαι δύσκολος στις συνεργασίες σου ως frontman? Γιατί δεν έχεις full μπάντα και αν έχεις σκεφτεί ότι ίσως αυτό να είναι και ένα τροχοπέδη για Live σε μεγαλύτερους χώρους. Ακόμα γιατί ενώ είχες δύο προσωπικά project ήσουν έτοιμος και για ένα ακόμη. Τι το διαφορετικό σου προσδίδει καθένα τους?
Κάθε project μου εκφράζει μια δικιά μου διαφορετική πλευρά..Το Vagina είναι ένα αμιγώς indie project ενώ το Μαζόχα είναι πιο πανκ ήθους αλλά και πιο άμεσο μιας και το τραγούδι είναι ελληνικό.Τώρα για το νεότερο project που δεν ευδοκίμησε θεωρώ ότι επαναλάμβανα ηχητικά Vagina Lips κι αυτό το θεώρησα ανέντιμο τόσο ως προς τους ακροατές αλλά κι απέναντι σε εμένα.Γι αυτό και το σταμάτησα.
Είμαι δύσκολος αλλά κι εύκολος ταυτόχρονα εφόσον οι υπόλοιποι δείχνουν τον ίδιο ζήλο και σοβαρότητα αλλά κι έχουν την ίδια αισθητική με εμένα.Βέβαια σαν μόνος είμαι πολύ πιο ευέλικτος και η αμοιβή είναι καλύτερη γιατί δεν τη μοιράζομαι.Τώρα έχω συνηθίσει κι έχω καλομάθει οπότε δεν το βλέπω να αλλάζει το πράγμα.
BSIDERIFF:Ως VAGINA LIPS έχεις σκεφτεί πως μπορεί κάποιοι να έχουν μια εμπάθεια απέναντί σου λόγω του ονόματος που επέλεξες ή να μην παίρνουν στα σοβαρά το καλλιτεχνικό σου κομμάτι? Επίσης διαβάζεις κάποιους διάσημους στα απομνημονεύματά τους ότι όταν ήταν παιδιά στο σπίτι οι γονείς άκουγαν τους τάδε καλλιτέχνες, εγώ που ακούω την μουσική που εκπροσωπείς όταν με ρωτάει η 8χρονη κόρη μου ποιος τραγουδάει το Nihilist μέχρι στιγμής της λέω ο MAZOHA που έλεγε και το POP 81. Θα ήθελα το σχόλιό σου.
Εντάξει haters έχουμε όλοι.Εγώ θεωρώ πως έχω όχι λόγω του ονόματος αλλά λόγω του ότι έχω μείνει συνειδητά έξω από μουσικές κλίκες και γλειψίματα και λόγω του ότι είμαι δισκογραφικά πολύ δραστήριος.Το μοναδικό μου κριτήριο είναι το γούστο μου και τίποτα άλλο.Τώρα όσον αφορά το όνομα, αν κρίνεται το project από κάποιους αρνητικά λόγω του ονόματος κι όχι της μουσικής κακό του κεφαλιού τους κι όχι δικό μου.Στη συγκεκριμένη δική σου περίπτωση μάλλον καλά κάνεις αλλά σε 3-4 χρόνια θα πρέπει να πεις ότι ακούς τον Vagina Lips.Θα το ‘’αντέξει’’ το παιδί.Επίσης προσωπικά το Μαζόχα μου φαίνεται πιο δύσκολο να το αναφέρει κάποιος παρά το Vagina Lips
BSIDERIFF:Η τελευταία ερώτηση ανήκει στον καλεσμένο αυτής της στήλης, οπότε η τελευταία ερώτηση του BSIDERIFF θα είναι να μας πεις κάποιο σχόλιο,κάποιους σύντομους χαρακτηρισμούς ή μια φράση για τα κάτωθι:
MAZOHA: Η πλειοψηφία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: H μεγάλη πόλη είναι ένα τεράστιο χωριό, ένα γαμάτο ανέκδοτο που όλο ξεχνώ.
VIAGRA BOYS:Μουσικάρες με τον καλύτερο μάλλον frontman των τελευταίων 15 ετών.
MASTERING:Ακριβό.
PSYCHEDELIC TRIPS TO DEATH:Η πιο δυναμική ελληνική LIVE μπάντα αυτή τη στιγμή.
INNER EAR:Ρομαντικοί.
JULIAN CASABLANCAS:Tον αγαπώ.
EIGHTBALL:Tο πιο τίμιο λαϊβάδικο της Θεσσαλονίκης..Βαγγέλας για πάντα.
BSIDERIFF:Μετά από τόσες “ζόρικες” ερωτήσεις ήρθε η ώρα για την τελευταία ερώτηση που θα είναι ίδια σε κάθε καλεσμένο του INTO THE MERCY SEAT.Πες ποια ερώτηση δεν σου τέθηκε και θα ήθελες να σου τεθεί γιατί θα ήθελες οπωσδήποτε να αναφερθείς στο περιεχόμενό της, ή πες μας κάτι που αναρωτιέσαι συνέχεια και αποφεύγεις ή δεν έχεις βρει ακόμα την απάντηση.

Θέλω να σε ευχαριστήσω που δεν με ρώτησες για πολλοστή φορά από που προέκυψε το όνομα Vagina Lips.

Share:
BsideRiff - 2019