INTO THE MERCY SEAT: HEAD ON

July 18, 2024
HEAD ON
https://headongreece.bandcamp.com/

Στις αρχές του 2020 κυκλοφορήσατε το 7ιντσο Robert Christgau//Greil Marcus με 2 πολύ δυνατά κομμάτια και ειδικά το Robert Christgau είναι για το BSIDERIFF ένα από τα singles της χρονιάς. Αυτή η κυκλοφορία ήταν προάγγελος ενός νέου LP που σχεδιάζατε να κυκλοφορήσετε μέσα στο 2020 και πόσο άλλαξαν τα σχέδιά σας οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του COVID-19;

Τα δύο αυτά κομμάτια βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» μιας ενιαίας σύλληψης, επομένως μας ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως δε θα μπορούσαν να ταιριάξουν με κάποιο άλλο. Θα έπρεπε, άρα, να κυκλοφορήσουν μαζί. Ένα νέο LP, κατά τ’ άλλα, είναι σίγουρα στα μελλοντικά μας σχέδια. Αργεί ωστόσο, για λόγους εντελώς άσχετους με την πανδημία.

Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια γιατί επιλέξατε αυτές τις δύο προσωπικότητες να είναι οι τίτλοι των 2 τραγουδιών του 7ιντσου καθώς και την σχέση σας με τον κινηματογράφο μιας και το όνομά σας καθώς και αρκετοί τίτλοι και αναφορές στα τραγούδια σας, δείχνουν έντονη την επιρροή ταινιών στην έμπνευσή σας.

Η ιδέα προέκυψε όταν ακούσαμε το ”Lester Bangs” των εξ-αιρετικών Hand & Leg. Οι Robert Christgau και Greil Marcus είναι αυτοί που έρχονται να συμπληρώσουν την επονομαζόμενη και «Αγία Τριάδα» των κριτικών της ροκ. Πιστεύουμε ότι στην εποχή που διανύουμε, η γόνιμη και αδέσμευτη κριτική είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Με αυτό κατά νου, η απόφαση να καταπιαστούμε με τις συγκεκριμένες προσωπικότητες , αποτελεί μεταξύ άλλων και κίνηση πολιτική. Πέραν τούτου, αναγνωρίζουμε ότι δίχως τις φυσιογνωμίες αυτές, η ιστορία της μουσικής ,όπως τη γνωρίζουμε, θα ήταν διαφορετική. Συνεπώς, τα δύο αυτά τραγούδια, ας θεωρηθούν και ως απότιση φόρου τιμής. Τώρα σε ότι αφορά την επιρροή ταινιών στην έμπνευσή μας, νομίζουμε πως ήρθε επιτέλους η ώρα να το παραδεχτούμε: παρακολουθούμε κι εμείς ταινίες!

Τώρα που το περιστατικό με την διακοπή της συναυλίας σας από τον τραγουδιστή των GOD IS AN ASTRONAUT έχει περάσει στην ροκ μυθολογία της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής και βλέποντάς το πλέον χωρίς την φόρτιση που σας είχε επιφέρει όσο ήταν νωπό το γεγονός,πιστεύετε ότι τελικά βοήθησε να σας μάθει ένα ευρύτερο κοινό και άθελά του να εξελιχθεί σε μια ακούσια διαφήμιση του γκρουπ και πως επηρέασε αυτό το αμήχανο περιστατικό την μετέπειτα συναυλιακή σας πορεία.

Όπως λένε συχνά: «Ακόμη και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση». Αναμφίβολα, το περιστατικό αυτό μας έβαλε στο μουσικό χάρτη από τον οποίο απουσιάζαμε ως τότε εντελώς. Χάρις σε αυτό, υπήρξαν αρκετοί που μπήκαν στον κόπο να αναζητήσουν τη μουσική μας. Σε κάποιους άρεσε, σε κάποιους άλλους, πάλι, όχι. Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει πρωταρχικά, είναι να φτάσει η μουσική μας στον κόσμο. Μερικοί, δυστυχώς, περιορίστηκαν στο σκανδαλοθηρικό της υπόθεσης και δεν έκαναν το βήμα παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και διάφορες ιστοσελίδες που μας αγνοούσαν μέχρι πρότινος, μας προσέγγισαν με απώτερο σκοπό να αλιεύσουν σχόλια για το σκηνικό με τους GIAA, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το έργο μας. Ότι και να συνέβη πάντως, μην ξεχνάμε ότι, διατελούμε ως συγκρότημα πρωτίστως για να γράφουμε και να ηχογραφούμε μουσική. Όλα τα υπόλοιπα ελάχιστη σημασία έχουν.

Η θεματολογία των τραγουδιών σας και οι συναυλίες σας σε κάποιες ακτιβιστικές εκδηλώσεις, δείχνουν ότι είστε ένα γκρουπ που δεν φοβάται να θίξει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας , των δομών και των μηχανισμών της, σε μια εποχή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν να είναι απολιτίκ. Το σχόλιό σας.

Αν με τον όρο «ακτιβιστικές εκδηλώσεις» αναφέρεσθε στην εμπλοκή μας με την αυτοοργάνωση, τότε πράγματι είμαστε ένα τέτοιο συγκρότημα. Οφείλουμε βέβαια να παραδεχθούμε πως υφίστανται άφθονα συγκροτήματα μακράν πιο πολιτικοποιημένα και δραστήρια σε αυτόν τον χώρο από εμάς. Παρ’ όλα αυτά, δεν φοβόμαστε καθόλου να θίξουμε τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, τόσο μέσα από τους στίχους μας όσο και από τη συνολική μας στάση. Το αντίθετο είναι που μας τρομάζει κυρίως. Το τι ενδέχεται να ανακύψει με το να απέχει κανείς από τη στηλίτευση των κακώς κειμένων. Αυτό για εμάς ισοδυναμεί με ανοχή και το απολιτίκ δεν είναι παρά μια επιπλέον μορφή αυτής.

Και μια σύντομη ερώτηση: Τα γκρουπ που θα θέλατε να παίξετε support και 3 ταινίες που θα θέλατε να είχατε κάνει το soundtrack.

Μια φορά στη μέχρι σήμερα πορεία μας δεχτήκαμε τον ρόλο της support μπάντας. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν συμφωνήσαμε με τη λογική του «support» και του «headline». Η έννοια του support, έχει αποκτήσει έναν διεκπεραιωτικό και διακοσμητικό χαρακτήρα στα live. Έχουμε την αίσθηση πως τοποθετείται εκεί περισσότερο για να «τονίσει» την «ανωτερότητα» του headliner -με τον πιο φροντισμένο ήχο, τα εντυπωσιακότερα φώτα και την «καλύτερη» σκηνική παρουσία- αντί του να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει, με την ανάλογη στήριξη του κοινού, αλλά και του «μεγάλου ονόματος». Προτιμούμε λοιπόν να βλέπουμε μια συναυλία, σαν μια σύμπραξη μπαντών που μοιράζονται τη σκηνή ισότιμα. Αυτό ίσως να βγήκε προς τα έξω εκείνο το βράδυ στο Fuzz, και γι’αυτό να ενόχλησε. Όπως και να ‘χει, η τέχνη είναι διάλογος και συνεργασία· κάθε φορά που μπάντες ανεβαίνουν στην ίδια σκηνή, δημιουργούν κάτι παρέα. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια από τα γκρουπ που θα θέλαμε να παίξουμε μαζί είναι οι Berdnturtle (https://www.facebook.com/berdnturtle/), πράγμα που θα κάναμε αν δεν μας προλάβαινε η καραντίνα. Οι Martyrials (https://www.facebook.com/MARTYRIALS/) από το Bristol της Αγγλίας, επειδή μας έλειψαν. Tέλος οι HEX (https://www.facebook.com/hexathens/) γιατί δεν έχει τύχει να τους πετύχουμε ζωντανά και να μην περάσουμε καλά.

Άμα επιβάλλεται να επιλέξουμε και ένα συγκρότημα παγκόσμιου βεληνεκούς θα διαλέξουμε τους IDLES.

Οι ταινίες, δε, είναι απειράριθμες, έτσι ξεχωρίζουμε 3 της πρόσφατης εσοδείας:

Les garçons sauvages (2018)
Monos (2019)
The Hunt (2020)
Ζόρικες καταστάσεις με τον COVID 19 και τις ακυρώσεις συναυλιών, ζόρικες ταινίες αυτές που έχετε για επιρροές, ζόρικη η στάση των μουσικών site και των ραδιοφωνικών σταθμών που δεν προβάλλουν την ανεξάρτητη σκηνή, όσο καλές και φιλότιμες δουλειές και να βγαίνουν, ζόρικη και η συμπεριφορά των εταιρειών ως προς το είδος μουσικής που πρεσβεύετε, πόσες ζόρικες καταστάσεις μπορούν να αντέξουν οι HEAD ON και τι είναι αυτό που θα τους κρατήσει ενωμένους και ενεργούς;

Πολλές. Κι αυτές ακριβώς είναι που θα μας κρατούν ενωμένους και ενεργούς.

Πέστε μας ποια ερώτηση δεν σας τέθηκε και θα θέλατε να σας τεθεί γιατί θα θέλατε οπωσδήποτε να αναφερθείτε στο περιεχόμενό της, ή πείτε μας κάτι που αναρωτιέστε συνέχεια και αποφεύγετε ή δεν έχετε βρει ακόμα την απάντηση.

Share:
BsideRiff - 2019