bsideriff 2019 TOP 20 ALBUMS REVIEW

Κάποιος στο τέλος του χρόνου πρέπει να κάνει την βρώμικη δουλειά και να δημοσιεύσει τις λίστες με τα καλύτερα του 2019. Αναλαμβάνω λοιπόν πλήρως την ευθύνη και δημοσιεύουμε απόψε το TOP 20.
2019 LP CHART, το οποίο ως συνήθως αναμένετε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, πόσο μάλλον όταν σε αυτό δεν υπάρχουν ονόματα όπως η Billie Eilish ή που το Ghosteen του Nick Cave δεν είναι στην πρώτη 5άδα ενώ η Lana Del Rey μόλις που χώρεσε στο TOP 20. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και μάλιστα σε υψηλές θέσεις LP τα οποία αγνοήθηκαν από εγχώρια και διεθνή διάσημα μουσικά site και ραδιοφωνικούς σταθμούς.To bsideriff όμως δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει τον βρώμικο, καυστικό και γεμάτο ένταση νέο LP των CLINIC, ή την αναπάντεχη επιστροφή
των electro shoegaze LADYTRON. Δεν θα μπορούσε να λείπει το νέο LP των CHROMATICS που ενώ εδώ και μια 5ετία όλοι αδημονούν για την κυκλοφορία του DEAR TOMMY, έκαναν την ντρίμπλα της χρονιάς με το να κυκλοφορήσουν άλλο LP χωρίς να έχει προαναγγελθεί.
Υπάρχουν νέες δουλειές από αγαπημένους καλλιτέχνες που μπορεί να μην ήταν τόσο σπουδαίες για να βρεθούν πολύ ψηλά, όμως δεν ήταν και τόσο αδιάφορες για να λείπουν από το top 20. Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε τους: Mark Lanegan, Iggy Pop, The National, Pixies, Tindersticks, .Underworld.
Πάμε λοιπόν σε αυτά τα LP που μας έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση την χρονιά που έκλεισε, όπως το ελεγειακό LP των Cinematic Orchestra που όλως περιέργως αγνοήθηκε από τις περισσότερες λίστες. Σε αυτό που είμαστε σύμφωνοι με τον συρμό είναι στο LP του Michael Kiwanuka που μας αιφνιδίασε με τις κιθάρες που παρέπεμπαν σε Jimi Hendrix. Αναπάντεχα σπουδαία η νέα δουλειά της θεάς Kim Gordon, φρέσκος ήχος με στοιχεία trip hop και στο βάθος ένα ηχητικό πέπλο που ενθουσιάζει τους απανταχού οπαδούς των SONIC YOUTH, το τελειότερο ηχητικό πάντρεμα του 2019. Ο Beirut βρήκε το 2019 την χαμένη φόρμα του οπότε δεν θα μπορούσε να μην είναι ψηλά στην εκτίμησή μας, τέλος. Την σημαία της Dream Pop & Shoegaze σκηνής κράτησαν ψηλά οι DIIV και οι Cigarettes After Sex παρά την επίθεση που δέχτηκαν για τους στίχους τους.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον ραδιοφωνικό παραγωγό της καρδιάς μας, τον Θεοδόση Μίχο, που μας σύστησε μέσα από την εκπομπή του στον best 92.6 τους Portico Quartet, οι οποίοι μέσα
στο 2019 κυκλοφόρησαν έναν δίσκο μαγεία, πέρα από κάθε μουσική κατηγορία.
Τα δυσάρεστα να τα αφήσουμε για το τέλος και να πούμε δυο λόγια για το Νο 1 στο οποίο δικαίως φιγουράρουν οι Fat White Family με το Serfs up! Το είχαμε προβλέψει από τον Απρίλιο όταν είχαν
κυκλοφορήσει τα 2 singles: “ Και φτάνουμε στην αναπάντεχη έκπληξη του 2019 όπου αν είναι και ο υπόλοιπος δίσκος σαν τα 2 πρώτα singles, τότε μάλλον θα μιλάμε για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς. Αναφερόμαστε φυσικά στους βρώμικους, αυθάδης, γκροτεσκικούς θρασύπουστες από το Νότιο Λονδίνο τους Fat White Family. Θα κλείσουμε αυτήν την ανασκόπηση του 2019 με δύσκολες καταστάσεις. Ο Nick Cave κυκλοφόρησε ένα LP αναφορά στον χαμένο του γιο. Ένα πολύ προσωπικό, συγκινητικό δίσκο, ο οποίος δεν είναι τόσο ένα requiem αλλά μια προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οι Bad Seeds του παραστέκονται συναισθηματικά δημιουργώντας ένα λυρικό συμφωνικό LP που είναι ο ορισμός του Concept Album. Αυτό είναι το ατού αλλά ταυτόχρονα και το μειονέκτημα του δίσκου. Το τί έλειπε από το GHOSTEEN για να είναι ένα από τα TOP 3 LP της χρονιάς το αισθάνεται κάποιος αμέσως μόλις τελειώσει την ακρόαση του ομώνυμου δίσκου των Purple Mountains, ο οποίος δυστυχώς αποδείχθηκε ένας δίσκος σημείωμα αυτοκτονίας του μεγάλου ερμηνευτή της Americana David Berman ο οποίος αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή του 26 ημέρες από την κυκλοφορία ενός από τους καλύτερους δίσκους του 2019.

1. Fat White Family-Serfs up!
2. Purple Mountains- Purple Mountains
3. Portico Quartet ‎– Memory Streams
4. Michael Kiwanuka-Kiwanuka
5. Cinematic Orchestra-To Believe
6. Kim Gordon- No Home Record
7. Nick Cave & the Bad Seeds- Ghosteen
8. Beirut- Gallipoli
9. Clinic- Wheeltappers and Shunters
10.Chromatics-Closer To Grey
11.Cigarettes After Sex- Cry
12.Ladytron-Ladytron
13.Mark Lanegan Band – Somebody’s Knocking
14.DIIV – Deceiver
15.Iggy Pop – Free
16.The National-I Am Easy to Find
17.Underworld-Drift
18.Lana Del Rey-Norman fucking Rockwell
19.Pixies-Beneath the Eyrie
20.Tindersticks – Treasure But Hope

Share:
BsideRiff - 2019